Historien om Schads hus

Aage Schad har en helt speciel rolle i dette projekt, og han skulle efter sigende også have været en helt speciel personlighed i datidens Gudhjem. Schad kom til Bornholm første gang i 1918, og fik i 1936 opført dette skønne sommerhus, som nu danner rammerne for Kunstcaféen. 

Schad kaldte huset for “Vippen”, og selvom han aldrig blev fastboende på øen, så brugte han meget tid i huset og boede her også i en længere periode under anden verdenskrig. Aage Schad var en produktiv kunstner, som en lille udstilling i Kunstcaféen vil vise. Schad var uddannet kunstmaler fra Kunstakademiet i København, og arbejdede både med tegninger, maleri, keramik, papirsklip og ikke mindst skulpturer af naturens materialer, som han endte med at få størst succes med. 

I en artikel omhandlende Schad fra 2005, bliver han beskrevet således; “Ældre Gudhjemboere husker stadig hans farten rundt på øen i åben bil med kaleche og helst med mandlig ledsagelse.”*  Der tegner sig et billede af Schad som en særegen og flamboyant mand for sin tid. Schad forblev ugift, men nært knyttet til sin søster, Hedevig Schad, som bemærkelsesværdigt nok også ses i baggrunden på hans selvportræt i collage (se nedenfor). Collagen viser ham, som han var kendt i bybilledet i Gudhjem – med markante briller, en cigaret i munden og sine syv gravhunde.

Huset blev i 1967 solgt til Aase og Finn Bundgaard Larsen, og har sidenhen været i familien, men omtales nu stadig som “Schads hus”. Her under Kulturugen er det smukke gule hus igen fyldt med kunst i forskellige former og kunstretninger – og at der bliver serveret mad og drikke ud af den lille serveringslem mellem stue og køkken er heller ikke fremmede for huset. “På et tidspunkt syntes han og søsteren, at det kunne være morsomt at drive thestue i huset om sommeren. Det blev dog en kort fornøjelse, for de fandt ud af, at der var meget arbejde forbundet med en sådan aktivitet.”* 
Der er bestemt meget arbejde forbundet med at opsætte sådan en café, men det er en drøm der går i opfyldelse. At genskabe noget af husets historie i nye, moderne, kvindelige klæder. Det går op i en højere enhed. Velkommen til.

*Artikel af Mogens Lau, “Jul på Bornholm”, 2005

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.